FAQ
Upptäck vår arbetsmetodik för solcellslösningar! Från idé till färdig installation – så fungerar det.
Allmänna frågor
Hur fungerar det gröna avdraget?
Från och med 1 januari 2021 går det som privatperson att få ett avdrag på gröna investeringar. Avdraget görs direkt på fakturan efter ”ROT-modell”. Läs mer hos skatteverket eller på vår svar om ekonomi.
– 19,4 procent för installation av solceller
– 48,50 procent för installation av lagring av egenproducerad elenergi
– 48,50 procent för installation av laddningspunkter till elfordon.
Passar mitt tak för solelproduktion?
Har du en takyta som inte vetter mot norr och som inte skuggas av träd eller andra hinder, då har du troligtvis en takyta som lämpar sig för solcellsproduktion. Vinkel på taket är optimal vid ca 45 grader men flackare tak ger endast marginellt mindre produktion och innebär en enklare montering. Även platta tak lämpar sig väl för solceller och solpanelerna kan vid behov vinklas.
Vilken riktning bör taket vara riktat mot?
Ju närmare sydlig riktning ditt tak har, desto högre blir solinstrålningen. Tak som har östlig eller västlig riktning ger lägre solinstrålning men ger å andra sidan mer produktion under morgon- respektive kvällstimmarna. Takytor med nordlig riktning brukar inte användas. Taket bör inte vara skuggat på stora ytor, åtminstone inte under de viktigaste timmarna på dagen under mars-oktober.
Om ditt tak behöver läggas om är det ett bra läge att göra det samtidigt som du skaffar solceller och vi tar gärna fram en totallösning som innefattar takomläggning.
Lyser solen tillräckligt i Sverige?
Solstrålningen mäts i kWh/m2 och för Skåne ligger den på 950-1000 kWh/år. Det är ungefär samma strålning som i Tyskland. Panelerna tappar i effektivitet vid höga temperaturer så faktum är att Sveriges kalla klimat är idealiskt för solelsproduktion. Panelerna behöver inte direkt solljus utan producerar även vid molnigt väder.
Fungerar solceller på vintern?
På vintern har Sverige färre soltimmar än på sommaren så produktionen blir betydligt lägre och behovet av att köpa eller använda lagrad el blir större. Kylan i sig är inget problem utan tvärtom – solpanelerna fungerar bäst i klart och kyligare väder. Snö och regn påverkar inte produktion nämnvärt.
Hur stor är en vanlig anläggning?
En medelstor anläggning för en genomsnittlig villa i Sverige ligger på cirka 10 -12 kWp och kräver en takyta på 40-60 kvm.
Man kan generellt säga att större anläggningar är mer lönsamma än små eftersom elinstallation, ställning, frakt m.m. är närmast att betrakta som fasta kostnader och blir relativt höga på små anläggningar.
Vad händer om jag sätter upp för stor anläggning?
Du får 60 öre/kWh i skattereduktion för maximalt så många kWh såld el som du köpt. Resterande överskott säljs alltså fortfarande för avtalat pris till ditt elbolag, det är bara 60-öringen som försvinner för den överskjutande delen.
Ellagen är ändrad från 1 juli 2022 och du betraktas som mikroproducent så länge som du har en anläggning på max 63 A / 43,5 kWp. Det finns inte någon risk för avgift från nätägaren om du säljer mer el än du köper under ett kalenderår.
Behövs bygglov?
Oftast inte då det generella kravet på bygglov för solceller avskaffades 2018. Om din fastighet ligger inom detaljplanerat område kan din kommun ändå kräva bygglov, t.ex. om:
– panelerna vinklas upp från befintligt tak
– byggnaden är klassad som särskilt värdefull
– byggnaden ligger inom försvarets skyddsvärda områden
Sammanfattningsvis är regelverket kring detta inte solklart, vi rekommenderar därför att du som fastighetsägare tar kontakt med bygglovsavdelningen på din kommun för att få närmare besked om vad som gäller för just din fastighet. För mer allmän information kan man läsa vidare hos Svensk Solenergi.
Vilket underhåll krävs?
En solcellsanläggning är så gott som självgående och en bra beskrivning är ”underhållsfri men inte tillsynsfri”. En gång om året är det bra att se över kablar, kontakter och monteringsmaterial. För en mer djupgående kontroll erbjuder Solel Åhus en översyn som bland annat omfattar mätningar och produktionsanalys. Kontakta oss för mer information.
Solpanelerna rengör sig själva med hjälp av nederbörden. Skulle de mot förmodan behöva rengöras går det bra att göra med vatten och vid behov en mjuk trasa/svamp. Att utföra takarbete kring en starkströmsanläggning är inte riskfritt – var försiktig! Panelerna kan bland annat bli mycket varma under en solig dag, så eventuell rengöring måste utföras vid mulet väder.
Växelriktaren beräknas att behöva bytas ut en gång under anläggningens livslängd.
Ps. Glöm inte att trimma växande buskar och träd. Skugga försämrar produktionen.
Vad bör jag ha koll på som fastighetsägare?
Som kund och fastighetsägare är du ansvarig för följande bitar:
– skaffa eventuella bygglov eller andra tillstånd
– ansvara för att takets konstruktion håller för den ökade vikten från solcellerna
– eventuellt informera försäkringsbolag
– tillgodose internetanslutning till anläggning (om dataöverföring önskas)
– sluta avtal med det elbolag du vill sälja din överskottsel till
Ekonomi
Hur mycket kan jag minska mitt behov av köpt el med en solcellsanläggning?
Med en solcellsanläggning kan du minska ditt behov av köpt el med i genomsnitt 30-50 %. För en genomsnittsvilla som förbrukar 12 000 kWh/år innebär det en besparing på cirka 5 000 kr/år.
Observera att med batterilagring kan du öka din egenförbrukning av solel och således minska ditt behov av köpt el ytterligare.
Kan jag tjäna pengar på min överskottsel?
Det överskott av solel som inte används av fastigheten eller lagras i ett batteri säljs till ditt utvalda elhandelsbolag.
Hur påverkar en solcellsanläggning värdet på mitt hus?
En solcellsanläggning kan öka fastighetens pris med i genomsnitt 14%, enligt en studie gjord av Axel Bolin, masterstudent i Nationalekonomi på SLU.
Vad är nätnytta och hur påverkar det mig?
Nätnytta är en ersättning du får från elnätsbolagen för den el du matar in i nätet, som bidrar till minskade överföringskostnader. Ersättningen varierar mellan bolagen, men en vanlig nivå är 4 öre/kWh.
Vad innebär avdraget för grön teknik?
Från och med 1 januari 2021 har privatpersoner rätt till ett skatteavdrag för investeringar i grön teknik, som gäller för både material och arbete. Avdraget görs direkt vid fakturering, med ett maximalt belopp på 50 000 kr per person och år. Avdraget är 19,4% för solceller, 48,5% för lagring av egenproducerad elenergi och 48,5% för installation av laddningspunkter till elfordon.
Vad kostar en nyckelfärdig solcellsanläggning för en privatperson?
Priset för en nyckelfärdig anläggning ligger i intervallet 8 000-12 000 kr per installerad kW, inklusive moms och grönt avdrag. Priset varierar beroende på taktyp och storlek på anläggningen.
Hur lång är återbetalningstiden för en solcellsanläggning?
Återbetalningstiden beror på många variabler som är svåra att förutse 5-10 år fram i tiden. Därför redovisar vi inga kalkyler kring återbetalningstider. Det finns flera verktyg för att göra en egen uträkning, till exempel Solelkalkylen från Energimyndigheten. https://www.energimyndigheten.se/effektiv-energianvandning/guider/solelportalen/vad-kostar-det/solelkalkyl/
Hållbarhet
Är solceller miljövänliga?
Det korta svaret på frågan är ja! Utsläpps- och ljudfri elproduktion är lika bra som det låter men eftersom all energiframställning gör klimatavtryck förtjänar frågan ett längre svar:
Sveriges energimix genererar mycket låga koldioxidutsläpp (runt 13 gram CO2-ekvivalenter per kWh). Solcellsanläggningar ger ett något högre koldioxidutsläpp än så (20-30 idag, troligtvis lägre inom en snar framtid). Men eftersom vår elmarknad är sammankopplad med Norden och Europa med brukar man jämföra med siffrorna för nordisk elmix (50-125). Jämför vi med europeisk elproduktion blir skillnaden än större.
De flesta solceller är gjorda på kisel, jordskorpans näst vanligaste ämne. Framställningen är relativt energikrävande och det tar cirka 2 år att solcellerna att börja tillverka mer energi än som gick åt vid tillverkningen. Eftersom hållbarheten på solcellerna är 25-30 år hinner de producera grön el i över 20 år.
Ytterligare en miljövinst med solceller är minskade överföringsförluster i elnätet då solelen konsumeras i samma byggnad som den tillverkas alternativt åker vidare till närmsta granne.
Vad är de viktigaste komponenterna i en solcellsanläggning?
De viktigaste komponenterna i en solcellsanläggning är solpanelerna, som består av flera solceller oftast gjorda av kisel. Dessa solceller omvandlar solens energi till elektricitet. En annan central komponent är växelriktaren, som omvandlar likströmmen från solcellerna till växelström och optimerar belastningen för högsta möjliga effekt. Slutligen är monteringssystemet viktigt för att säkra att anläggningen tål väder och vind.
Hur länge håller solpanelerna?
Solpanelernas livslängd är 25-30 år.
Vad gör en växelriktare och hur lång är dess livslängd?
Växelriktaren, anläggningens hjärta, omvandlar likström till växelström och optimerar solcellsmodulernas belastning för maximal effekt. Dess livslängd är kortare än solpanelernas och ligger på 10-20 år.
Hur säkerställer ni kvaliteten på komponenterna i solcellsanläggningen?
Solel Åhus AB använder enbart monteringssystem som är godkända för svenska förhållanden och gör lastberäkningar för vind och snö. Vi garanterar att alla komponenter vi säljer håller högsta kvalitet.